Licab 15 år

I år fyller vi 15 år!

Licab 15 år

Intervju med grundarna: “Moroten var att bygga upp ett bolag”

I år, 2022, är det 15 år sedan Licab AB bildades. Två ingenjörer inom infrastruktur såg en möjlighet att göra skillnad och säkra rätt kompetens för kunderna inom branschen.
– Vi har på 15 år egentligen aldrig varit osams, säger Peder Selberg som grundade Licab tillsammans med Andreas Andersson.

Jubilerande Licab är idag ett välmående, medelstort konsultbolag som numera också ingår i den svensk-finska Solwers-koncernen. Grundarna arbetar idag kvar i bolaget.

Arbetade tillsammans med Haparandabanan

De möttes för cirka 20 år sedan när Andreas kom in som konsult till Banverket och skulle ersätta Peder i rollen som projekteringsledare i projekt Haparandabanan. På den tiden satsades i stort sett inget alls på järnväg. I miljardprojektet Haparandabanan låg pionjärkänslan i luften.

– Det var ett häftigt projekt, ett härligt gäng som jobbade mot samma mål. Jag skulle lämna över men det var svårt att släppa. Tyckte Andreas var ung och oerfaren och undrade nog hur det här skulle funka. Men han gjorde ändå bra ifrån sig, småler Peder.

Erbjuda nischad spetskompetens för projekt

De delade samma värderingar, visade det sig, och grunden lades till deras samarbete och företagsidé. Ett problem som de såg var att själva projekteringen, hos framförallt stora konsultföretag, alltid gick i första hand, och att projektledningen på beställarsidan ofta blev nedvärderad – något som till slut blev till nackdel för projekten. Peder och Andreas förutsåg ett stort framtida behov av konsulter som skulle representera beställaren.

– Jag tyckte det var väldigt, väldigt spännande. Vi satt på Peders kontor och formulerade affärsplaner ganska många kvällar. Vi hade insikt i hur man jobbade och såg att det fanns ett utrymme på marknaden. Vi trodde vi kunde göra det bättre, säger Andreas.

Vassast på att bemanna komplexa projekt

Affärsidén – då som nu – bestod i att erbjuda nischad spetskompetens för projekt inom infrastruktur, industri och samhälle. Matchningen, att hitta rätt konsult på rätt uppdrag, är en nyckel.

– Vi är riktigt, riktigt vassa på att bemanna komplexa projekt. Nu har vi arbetat med det här i femton år och är inblandade i de flesta projekt som äger rum här uppe i norr. Vi har en mix av erfarna och yngre projektledare inom olika branscher. Vi har lärt oss mycket genom åren. Det tror jag gynnar oss gott och som marknaden i Norrbotten ser ut så står vi i framkant, säger Andreas.

“Människorna är vårt enda kapital”

I klippet får du höra Andreas och Peder berätta om filosofin när det gäller bolagets medarbetare.

https://lic-ab.se/wp-content/uploads/2022/03/Samtal1-1.mp4

Ett äventyr att starta eget

Tanken var hela tiden att bygga ett bolag och de tog sikte på 20 anställda. I början satt de i ett åtta kvadratmeter stort kontor där de delade på en dator och möblerna bestod av en skrivbordsstol, en köksstol och ett matbord. På kontot fanns 8 000 kronor och det dröjde månader innan de kunde ta ut en marginell lön. Peder drar lite på munnen när han berättar:

– Vi var ju konkursmässiga. Absolut. Att starta ett nytt företag tillsammans kändes som en chansning för mig. Jag hade villa och barn medan Andreas hade det väldigt väl förspänt, med mindre risktagande, tyckte jag. Så det var lite ångestfyllt första tiden – skulle jag behöva tära på sparpengarna?

Men det tuffade på. 2008 anställdes de första två personerna, och tillväxten fortsatte. Ungefär 15-20 procent har omsättningen ökat varje år och år 2021 omsatte bolaget 112 miljoner kronor. Företaget består idag av 67 anställda som arbetar från sex olika kontor: Luleå, Piteå, Kalix, Gällivare, Kiruna och Stockholm. En särskild händelse var när Licab år 2017 fick ta emot Luleå Näringslivs tillväxtpris ”Hjärnbalken” på den årliga galan.

– Det är inget snack om att man känner en viss stolthet när man står på en scen och tar emot ett pris. Vi var ändå 7-8 personer där från Licab. Att se medarbetare som står och gråter nedanför scenen, det var lite häftigt alltså. Den känslan var jag inte riktigt förberedd på, och vi trodde inte överhuvudtaget att vi skulle vinna, säger Peder.

Målmedvetet arbete gav resultat

De hade eftersträvat att ha en jämn fördelning mellan olika verksamhetsområden för att bygga ett stabilt bolag, och runt år 2014-2015 kunde de konstatera att så var fallet.

– Vid den tidpunkten började vi känna att den jämna fördelningen mellan olika verksamhetsområden och olika kunder skulle tåla lite gungningar. Och det är ett långsiktigt tugg i arbetet. Det tar tid att komma sig dit, säger Andreas.

Försäljningen en framtidssäkring

2020 sålde de sin gemensamma skapelse till den svensk-finska koncernen Solwers. En stor händelse, som hade föregåtts av många funderingar. Att sälja bolaget hade nämligen aldrig varit ett mål, samtidigt som de frågade sig hur utvecklingen till nästa nivå skulle se ut. De hade blivit uppvaktade av många intresserade köpare under åren.

– Alla bolag som Solwers köper ska ha kvar sitt varumärke. Vi såg en chans att behålla bolaget med sina värderingar och kunder, och nyttja vår kunskap om den marknad som vi är på. Men visst var det en känslomässig berg- och dalbana, man vet ju inte resultatet och det krävs en gedigen förberedelse, säger Peder.

Idag, drygt två år senare, har mycket blivit som de förutspådde. Förändringen har landat hos personalen. Licab kan, tillsammans med övriga bolag i koncernen, se fram emot en marknad som utvecklas snabbt och där det finns allt att vinna på goda samarbeten i en koncern med stora muskler. Samarbetet mellan de båda ingenjörerna fortsätter.

– Vi har jobbat otroligt mycket ihop. Man formas nog lite grann av varandra, säger Peder.

I klippet berättar Peder och Andreas om samarbetet genom åren.

https://lic-ab.se/wp-content/uploads/2022/03/Samtal2-1.mp4

< Till startsida