Licab projektleder i Täby park

2023-12-06

På platsen för den gamla galoppbanan i Täby norr om Stockholm byggs just nu en ny stadsdel. Licab bidrar med projektchef för det nya området Täby park, där gröna miljöer, gott om utrymme för hållbara transporter och möten mellan människor står i centrum.

Många förknippar Täby med den berömda galoppbanan, på sin tid Skandinaviens största, med cirka 350 lopp per år. Det är på marken för den tidigare galoppbanan, vars verksamhet flyttat till Upplands-Bro, som det planeras för cirka 6 000 bostäder och 5 000 arbetsplatser. Lisa Bergdahl, senior konsult på Licab i Stockholm, har haft uppdrag som projektchef i Täby kommun sedan hösten 2022.

– Vi är just nu cirka 30 projektmedlemmar, både anställda i Täby kommun och resurskonsulter, som jobbar med i princip alla skeden från idéstudier och detaljplaner till utbyggnad av gator och slutlig överlämnande till driften. Min främsta roll är att skapa förutsättningar och ”kratta manegen” för övriga i projektet att kunna göra ett bra jobb, få framdrift och uppfylla de mål som är satta. Detta sker i nära samarbete med alla markägare.

Satsar på inbjudande område

Från 1960-talet när galoppbanan invigdes till nuvarande markägare tog över området var platsen inte tillgängligt för allmänheten. Galoppverksamheten har under nära 70 år skurit av Täby centrum och andra stadsdelar och grönområden runtom. Parallellt med pågående byggnationer har därför markägarna satsat på att området ska vara inbjudande och attraktivt med tillfälliga öppna gång- och cykelstråk, popup-parker, utegym, padelbanor, hundlekplatser och mycket mer för att bjuda in täbybor och besökande till deras nya stadsdel. Idag bor det drygt 2800 personer i den östra delen av Täby park.

– Den här medvetna strategin från markägarna, att tillgängliggöra och öppna området med tillfälliga aktiviteter och stråk att röra sig är unikt för ett stadsutvecklingsprojekt. Trots att området hittills är utbyggt till enbart en fjärdedel bidrar detta till att Täby park redan är en del av centrala Täby.

Mångfunktionell stadspark

Det är inte heller varje dag en kommun planerar och bygger en 10 hektar stor stadspark men i Täby park ges utrymme för en mångfunktionell stadspark som ska bidra till områdets identitet och karaktär. Där kommer finnas plats för lek, aktivitet, vila och upplevelser. Stadsparken är även en viktig del i dagvatten- och skyfallshantering. I området finns flera mindre grannskapsparker, en grön slinga som binder ihop parkerna och skogs- och naturmark som bevaras. Genom medvetna val av växter och material ska den biologiska mångfalden stärkas.

Utmanande med lång planeringshorisont

En utmaning i stora och tidsmässigt utsträckta stadsutvecklingsprojekt är just tiden. 2015 när detaljplaneprogrammet fastställdes av kommunfullmäktige var det ”goda tider” och full fart i byggbranschen. Det fanns i princip inga hinder. Bara 5-6 år senare har pandemi, orolig omvärld, ekonomisk nedgång skapat helt andra förutsättningar.

– Vad vet vi om framtiden? Om klimatförändringar, energiförsörjning, AI och annan teknikutveckling? Idag är det solceller på taken eller trästommar som påverkar hur husen och bostadsområden kan utformas, men vad är det imorgon? Fyra detaljplaner av cirka tio är klara eller under framtagande. Hur ser det ut om 20 år? Hur vill invånarna bo då? Det är spännande frågor som ständigt diskuteras i projekt Täby park, säger Lisa Bergdahl.

Vad:
Området Täby park byggs ut i etapper med cirka 200-300 lägenheter per år och är tänkt att stå klart ungefär år 2045. TPAB, Täby park exploatering AB (samägt av Skanska och JM), är största markägaren. Övriga markägare, utöver Täby kommun, är Riksbyggen och Wallenstam.

Var:
Täby

Projektets omfattning:
Licab har haft uppdrag som projektchef i Täby kommun sedan hösten 2022.

Datum:
Byggstart skedde under 2018 och inflyttningen startade 2020.