Nytillskott med stark tillväxt
Licabs nya dotterbolag North 68 har starka kopplingar till samhällsomvandlingen i Kiruna och är dessutom ett av Norrbottens snabbast växande…

Den befintliga, tillfälliga järnvägsstationen i Kiruna som byggdes 2013 behöver ersättas med en ny permanent järnvägsstation för persontrafik. Därför arbetar Trafikverket med en järnvägsplan för en ny järnvägsstation i Kiruna. Syftet med järnvägsplanen är att besluta om permanent placering och utformning av järnvägsstationen.
Arbetet med järnvägsplanen startade 2020. Efter att det första skedet i järnvägsplanen – val av lokalisering- var klart 2021 gjorde Trafikverket ställningstagandet att den nya järnvägsstationen ska placeras i ett centrumnära läge i Kiruna via en västlig korridor in till staden.
Nu pågår arbetet med att ta fram ett planförslag samt miljökonsekvensbeskrivning för den nya järnvägsstationen inklusive en ca 7 km ny järnvägslinje. Hela järnvägsplaneprocessen bedöms ta ca 4 år.
Vad Licab hjälper kunden med
Licab stöttar Trafikverket med delprojektledare i projektet. Arbetet omfattar att hjälpa Trafikverkets projektledare bland annat i arbetet med att leda och styra uppdragskonsultens arbete vid framtagande av järnvägsplanen, att medverka på samrådsmöten med externa intressenter samt övrigt internt arbete på Trafikverket.
Bakgrund
Till följd av LKAB:s gruvverksamhet pågår en samhällsomvandling i Kiruna sedan år 2004 där delar av staden flyttas, vilket även innebär förändringar av infrastrukturen. Järnvägen passerade tidigare centralt genom Kiruna men i och med påverkan av gruvdriften har ny järnväg byggts söder om staden. I samband med det byggdes även en ny, tillfällig, station för resandeutbyte ca 1,5 km nordväst om tidigare Kiruna C.
Nya Kiruna centrum är beläget ca 3 km öster om tidigare centrumkärna, centrumhandeln flyttades hit i september 2022. Förutom handel finns nya Kiruna stadshus, nya kontorslokaler och nya bostäder i centrumområdet. Byggnation pågår av bostadskvarter, skolor m m. Samtidigt som nya områden byggs rivs successivt de områden i Kiruna som berörs av deformationszonen och omvandlas till en gruvstadspark. Vissa kulturbyggnader bevaras och flyttas till nya områden i Kiruna, t ex Kiruna kyrka.