Naturdetektiv med hjärtat i fågelvärlden

För våra naturvårdskonsulter som håller på med fågelinventeringar är våren en viktig tid. Den innebär ofta att spana efter kungsörn – mycket, och länge. Håkan Tyrén på Licab är en av branschens mest erfarna fågelinventerare.

– Kungsörn inventerar vi huvudsakligen under mars-april då örnarna spelflyger, vanligtvis sitter vi och spanar mellan kl 09 till kl 15 på dagarna, då är de som mest aktiva. Det blir långa spaningspass med kikare som kräver ett stort tålamod, större tålamod än kungsörnen själv, säger Håkan.

För kungsörnsinventeringar är det vanligt att uppdragsgivaren är en vindkraftsintressent. I ett vindkraftsprojekt är kungsörnsinventering bland de första i en rad undersökningar av platsen för en tilltänkt park. Boplatser och revir måste identifieras för att utesluta områden där vindkraftverk inte får byggas.

– Kungsörnen är relativt förutsägbar och reviren förändras inte så mycket från år till år. Däremot har den ofta alternativa boplatser. Ett bo där den lägger ägg och föder upp sina ungar och så ett eller ett par boplatser i reserv som den kan alternera mellan. Alla dessa måste hittas för att vi ska ha koll på var revirets kärnområde finns.

Fågel inventeras med olika metoder och under olika tider, vanligast från mars till slutet av juni. Örnar inventeras när de spelflyger, skogshöns som tjäder och orre utifrån spelplatser på marken i skogen. Häckfågelinventering genomförs när flyttfåglarna har anlänt och sjunger för att hävda revir, allra intensivast sker detta i första halvan av juni.

– Olika arter trivs och häckar i olika naturtyper och miljöer. Genom GIS-analys kan vi hitta ungefär var en fågelart kan finnas utifrån naturtyp, dessutom finns en historik och en kunskapsbas inom fågelskådningen som vi har tillgång till. Därtill kommer lång erfarenhet och stort intresse. Det är ett detektivarbete och det gäller att göra rätt saker vid rätt tidpunkt, säger Håkan Tyrén som ofta jobbar tillsammans med kollegan Jan Apelqvist.

Att jobba två och två är en säkerhetsfaktor eftersom det är gigantiskt stora områden som ska sökas av, ofta långt borta. Beroende på inventeringsmetod och kundens ambitionsnivå så kan samma plats besökas och inventeras flera gånger.

Både fågelinventeringar och naturvärdesinventeringar är utredningar som ligger till grund för en miljökonsekvensbeskrivning, MKB. Den syftar till att ge kunskap om hur förutsättningar för biologisk mångfald ser ut, vilka skyddsvärda arter och värdefulla habitat (livsmiljöer) som finns inom ett givet område. Den möjliggör på så sätt för verksamhetsutövaren att efterleva miljöbalkens krav, Sveriges internationella åtagande samt de av riksdagen antagna miljömålen.